Ny bok av Simone de Beauvoir för första gången på svenska

Posted on 2015/07/30 Under Release

Nästan femtio år efter det att den skrevs släpps nu Simone de Beauvoirs kortroman Misstag i Moskva för första gången i svensk översättning. Texten skrevs 1966-67 och publicerades första gången postumt 1992 i tidskriften Roman 20-50. Den publicerades för första gången i bokform på franska 2013 med ett förord av Éliane Lecarme-Tabone (Éditions de L’Herne).

”Hon såg upp från boken. Så urbota tråkiga alla dessa klagovisor om bristande kommunikation var! Om man verkligen vill kommunicera med någon, lyckas man något så när. Inte med alla förvisso, men med två tre personer.”

Nicole är gift med André, båda är i sextioårsåldern och pensionerade lärare. Paret har rest till Moskva för att hälsa på Mascha, Andrés dotter från ett tidigare äktenskap. Berättelsen utspelar sig 1966 då paret besöker staden för andra gången. Simone de Beauvoir hämtar inspiration från de återkommande resor som hon och Jean-Paul Sartre gjorde till Sovjetunionen mellan 1962 och 1966 på inbjudan av sovjetiska författarförbundet. Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna. Både Nicole och André är berättare och synvinkeln skiftar mellan dem genom hela texten. Titeln syftar på ett sammanbrott i kommunikationen dem mellan. Endast läsaren är allvetande under parets kommunikationskris, som förstärks av deras rädsla för ensamhet. De oroar de sig dessutom, var och en på sitt håll, för att åldras och inte längre vara åtråvärd för den andre.

Misstag i Moskva är den första i en ny serie klassiker från Bucket List Books – Simone & Co. Serien kommer främst att bestå av berättelser skrivna av kvinnliga franskspråkiga författare, men ingen regel utan undantag. Både män och böcker från andra språkområden kan komma ifråga. Berättelserna kläs i trådbunden dräkt med läsband och omslag av konstnären Jonas Rahm.

Simone de Beauvoir (1908-1986), var en fransk författare och intellektuell. Tillsammans med sin livskamrat Jean-Paul Sartre var hon en den franska existentialismens viktigaste företrädare. Hon skrev romaner, essäer, biografier, en självbiografi, monografier om filosofi, politik och sociala frågor. Hon är mest känd för sina romaner, däribland Andras blod och Mandarinerna, liksom för sitt stora verk om kvinnans situation, Det andra könet från 1949, en klassiker inom feministisk teoribildning.