Oh, là là! Möt Paris i vår!

Posted on 2015/03/11 Under Release

Metronom

Metronom – Frankrikes historia till rytmen av Paris metro

”Nästa gång jag åker till Paris så kommer jag att ta med denna bok som vimlar av små tips om dolda sevärdheter för den historiskt intresserade.”
/KULTURDELEN

Varje kapitel i Metronom handlar om ett århundrade och är namngivet efter en metrostation. Lorànt Deutsch låter metrokartan blottlägga Paris ryggrad och följa hur staden utvecklats från en liten ö i floden Seine till den världsstad vi känner i dag. Från Île de la Cité till La Défense fungerar metron som en tidsmaskin när Lorànt Deutsch berättar om galler och romare, kungar och drottningar, galenskap och hjältemod, om krig och fred. Det går att använda Metronom som en slags guidebok, men i högre grad är det en historieguide. Det märks att Lorànt Deutsch är skådespelare i grunden och vet hur man skapar drama. Metronom har blivit något av ett fenomen i Frankrike, med såväl en illustrerad utgåva som en tv-serie. Boken utkom första gången i svensk översättning 2013 på Laurella & Wallin förlag.

Översättningen från franska är gjord av Alexandra Dumas.
Pocketomslaget har skapats av konstnären och formgivaren Jonas Rahm.

Lorànt Deutsch, född 1975, är en fransk skådespelare bosatt i Paris. Hans passion för historia resulterade i Metronom, som sålts i över en miljon exemplar och översatts till ett flertal språk. Metronom har vuxit till något av ett fenomen i Frankrike och har bland annat genererat en tv-serie. Lorànt Deutsch tilldelades 2010 hederspriset Médaille d’honneur de la ville de Paris av Paris borgmästare.

Interaktiv karta baserad på Metronom (på franska).