Torun Börtz romandebuterar till bokmässan

Foto: Nora Börtz Vagenheim

Journalisten och författaren Torun Börtz romandebuterar med den smärtsamt aktuella boken ”När sista dörren stängts” – en svart berättelse om en mors kamp för sina barns framtid i Paris fattigaste kvarter. Boken släpps den 24 september på Bokmässan i författarens närvaro.

”När sista dörren stängts”

”Momo svängde runt hörnet och såg mannen försvinna in genom en grönmålad port. Han kände hjärtat slå allt snabbare, bröstkorgen vibrerade på honom och han tänkte att när den där dörren slår igen bakom mig – då är det för alltid.”

Nedjma bor med sina två tonårsbarn Momo och Fathia på ett litet och illa underhållet hotellrum i ett av Paris bortglömda kvarter. Livet är hårt men Nedjma när ändå förhoppningen att allting en dag ska kunna bli annorlunda för hennes barn. Ända tills det allra värsta inträffar, och hon tar steget över den osynliga gränsen till en värld där det inte längre finns något hopp.

”Det kan alltid bli ännu värre än vad det redan är.”

En svart och trovärdig roman om vad utsatthet, utanförskap och desperation kan leda till. Historien utspelar sig i ett av Paris mest invandrartäta kvarter, Château Rouge, men liknande hopplösa situationer skulle kunna uppstå i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Torun Börtz, född 1967 i Malmö, har jobbat som journalist i drygt tjugofem år. Under tolv år bodde hon i Paris och arbetade som kulturjournalist och som frilanskorrespondent för TT. Hon har tidigare gett ut den uppmärksammade reportageboken Betongen brinner (Leopard förlag, 2007), om de franska förortsupploppen, samt kåserisamlingen Man kallar mig Miss France (Kira förlag, 2011). Sedan 2010 bor och arbetar hon på Österlen.

Med När sista dörren stängts gör Torun Börtz sin debut som romanförfattare. Hon fortsätter att utforska den mörkare sidan av Frankrike, långt från de inbjudande pittoreska vingårdarna och boulevarderna, denna gång i en genre som kan beskrivas som ”noir-realism”; verkligheten sedd genom ett mörkt filter, där natten är lite längre och kontrasterna lite starkare.