Avtryck som gör intryck – tvåspråkig konstbok från Bucket List Books

Posted on 2016/12/02 Under Förlaget

Avtryck_front
Bucket List Books släpper sin andra konstbok: ”Avtryck 1: Bah!” av Ylva Dahlman. Boken är en samling fantasifulla tuschteckningar med korta texter som fick förläggaren Helén Enqvist på fall. För att boken ska nå ut till så många som möjligt är den dessutom tvåspråkig.

Avtryck 1: Bah!
Bilderna i den här boken överraskade författaren i gryningsljuset; de flödade fram i rasande fart ur grillpinnar och tusch under tidiga morgontimmar. Bilderna kompletterades så småningom med ord och lades på hög. Nu har de samlats i en första bok. Samtliga texter finns både på svenska och på engelska.

”Ofta har mina bussresor till och från jobbet förgyllts av tanken på att medresenärerna är däggdjur i människokläder eller av möjligheten att damen längst fram plötsligt ska resa sig och förvandlas till en skimrande skalbagge.”

– För drygt ett år sedan blev jag kontaktad av Ylva Dahlman. Hon berättade att hon hade samlat på sig 160 bilder som gärna fick bli en bok. Vi stämde träff på ett kafé i Stockholm och satt där och pratade både länge och väl. Ylva visade mig sina bilder, och jag föll som en fura – både för Ylva som person och för hennes bilder. Det slutade med att hon gav mig en ask innehållande de 160 bilderna och sa: ”Här, gör vad du vill med dem. Jag litar på dig.” Nu kommer boken snart från tryckeriet, och jag hoppas innerligt att hon gillar den, berättar förläggaren Helén Enqvist

Om konstnären/författaren
Ylva Dahlman
är född i Oskarshamn men växte upp i Västervik och Norrköping, orter där hennes pappa var kamrer på tidningar som Oskarshamnstidningen, Västervikstidningen och Norrköpings Tidningar. Numera bor och verkar hon i Uppsala. Ylva har tecknat, målat och skrivit så länge hon kan minnas. Trots att bilderna tidigare har visats på utställningar, har texterna fram till nu blivit kvar i anteckningsböcker och mappar. I grunden är hon arkitekt och har i decennier undervisat i konstnärliga metoder och kreativa processer på en av Sveriges arkitektutbildningar. Avtryck 1: Bah! är hennes debut.

Utgivnings- och recensionsdatum: den 9 december 2016.