Musik, provokation och spänning från Bucket List Books i vår

Posted on 2016/01/22 Under Förlaget

Dolores_T1
Bucket List Books dansar in våren med böcker om en fisig konstnär, om musik, crowdfunding och mord i mytiska miljöer skrivna av de tre personligheterna Serge Gainsbourg, Amanda Palmer och Dolores Redondo. Tre titlar översatta från franska, engelska respektive spanska ligger på lut.

”Jevgenij Sokolov” av Serge Gainsbourg – ”ingen bok för mesar”
Den 2 mars 2016 är det 25 år sedan den franske sångaren och kompositören Serge Gainsbourg (1928-1991) dog. Samma dag ger Bucket List Books ut hans enda roman, Jevgenij Sokolov. Denna magstarka berättelse utkom ursprungligen i Frankrike 1980 och får nu för första gången en svensk översättning. Boken ingår i förlagets klassikerserie Simone & Co och produceras i samma fina utgåva som Simone de Beauvoirs Misstag i Moskva (2015). Översättning: Jenny Högström.

”Det är en allegori om en kille som har ett allvarligt problem med väderspänningar. Jag vet att det låter löjligt, men det är en av de mest välskrivna böcker jag någonsin läst. Den har en allvarlig ton eftersom den här killen lider av en sjukdom som han använder till att skapa konst. Det är ingen bok för mesar.” /Russell Mael, Sparks

– Den här boken har jag velat ge ut ända sedan jag läste den i början av 90-talet, säger Helén Enqvist, förläggare på Bucket List Books. Jag till och med översatte en del av den för femton år sedan och föreslog den för andra förlag. Nu när jag själv bestämmer är det äntligen dags att ge ut den i svensk översättning.

Utgivnings- och recensionsdatum: den 2 mars 2016.

”The Art of Asking – Hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp”
av rockmusikern Amanda Palmer – en bok som rockar och rör om
Tusenkonstnären, musik- och performanceartisten Amanda (Fucking) Palmer har haft en mångsidig och högst varierad karriär. Under en period jobbade hon som levande staty på Edinburghs gator, emellanåt uttrycker hon sin konstnärliga ådra i teckning och målning, och nu är hon alltså författare. På senare tid har hon gjort litterära och musikaliska framträdanden tillsammans sin man, Neil Gaiman. I grunden är hon musiker, har både spelat solo och i flera band och turnerat i hela världen. Boken The Art of Asking handlar om hur hon kom över rädslan att be om hjälp och lyckades samla in 1,2 miljoner dollar i förhandsbeställningar till en ny skiva; det är berättelsen om gräsrotsfinansieringens drottning. Palmer är en ikon inom sociala medier med över 1,1 miljoner följare på Twitter och drygt 380 000 personer gillar hennes Facebook-sida. Palmers TED-talk i ämnet (2013) har visats över 4 miljoner gånger på YouTube. Enligt journalisten Sady Doyle är hon dessutom ”Internets mest hatade kvinna”.
Översättning: Lisa Linder.

”En bok som borde läsas av varenda person som pysslar med musik, teater, text eller konst i valfri form. Den kommer sannolikt att förändra sättet du ser på relationen mellan artist och publik, kulturpolitik, sociala medier och gemenskap. Möjligen även världen. /Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

– Jag fick boken i julklapp när den precis hade kommit ut i USA 2014. Jag läste den, blev helt begeistrad och skaffade rättigheterna, berättar Helén Enqvist. Det är en svårbeskriven bok, hälften självbiografi, hälften handbok i crowdfunding och att hantera fans. Alla har glädje av att läsa den, inte minst vi svenskar, som ofta har svårt att be om hjälp.

Utgivnings- och recensionsdatum: den 12 april 2016.

”Den osynlige väktaren” av den baskiska författaren Dolores Redondo
”På senaste tiden har jag läst långa och mycket underhållande romaner som har haft sensationell framgång i Spanien. Dolores Redondos trilogi: Den osynlige väktaren, Benens arv och Offergåvan. De är kriminalromaner av hög kvalitet som utspelar sig i Navarra med en fascinerande huvudperson och fokus på baskisk mytologi.” /Isabel Allende

Den osynlige väktaren av Dolores Redondo är första delen i Baztántrilogin, en gripande kriminalserie som utspelar sig i de baskiska Pyrenéerna. Serien har sålt i 750 000 exemplar bara i Spanien (där den släpptes på spanska, katalanska och baskiska samtidigt), och rättigheterna sålts för 30 språk. Nadcon Films har köpt filmrättigheterna och inspelningarna av den första filmen börjar under 2016. Den osynlige väktaren var finalist till det prestigefyllda CWA Dagger Award, och spanska La Vanguardia utnämnde den till ”Årets bästa kriminalroman”. Precis som Stieg Larssons läsare reser till Gamla stan i Micke Blomkvists spår, vallfärdar spanjorer och andra läsare till Baztándalen i Navarra, där antalet besökare ökat med 70 % tack vare Redondos böcker. Bucket List Books ger ut hela Baztántrilogin, och vi planerar ett författarbesök under året. I den här filmen presenterar författaren (på spanska) trakten där hennes böcker utspelar sig. Översättning: Manni Kössler.

– Den här boken var jag sugen på att ge ut redan på mitt förra förlag. Den blir nu i stället den första boken i en serie med översättningar av samtida, främst kvinnliga författare från platser runt om i världen som vi kanske inte känner till så väl i Sverige. Baskien är en av dem. Serien innehåller mycket kultur, historia och inslag av baskisk folktro. Jag längtar efter att åka dit och utforska kommissarie Amaia Salazars hembygd.

Utgivnings- och recensionsdatum: den 17 maj 2016.