Nu släpper vi första delen i baskisk deckartrilogi

Posted on 2016/08/27 Under Release

Vi släpper första delen i den baskiska deckartrilogin Baztán av Dolores Redondo. ”Den osynlige väktaren” inleder serien om kriminalinspektör Amaia Salazar som har slagit försäljningsrekord och fått turismen i trakten att öka med 70 %.

Den osynlige väktaren

När en tonårsflickas nakna kropp flyter i land vid Baztánfloden kopplas den snabbt till ett liknande mord som begåtts en månad tidigare. Snart florerar ryktena i den närbelägna byn Elizondo. Är det en ritualmördares verk eller är förövaren basajaun, den osynlige väktaren? Kriminalinspektör Amaia Salazar leder utredningen som tar henne tillbaka till den baskiska landsbygden där hon föddes. Platsen är insvept i dimma och omgiven av ogenomträngliga skogar. Här göms olösta konflikter, och under utredningens gång hemsöks Amaia av en fruktansvärd barndomshemlighet.

”På senaste tiden har jag läst långa och mycket underhållande romaner som har haft sensationell framgång i Spanien. Dolores Redondos trilogi: Den osynlige väktarenBenens arv och Offergåvan. De är kriminalromaner av hög kvalitet som utspelar sig i Navarra med en fascinerande huvudperson och fokus på baskisk mytologi.”
/Isabel Allende

Den osynlige väktaren av Dolores Redondo är första delen i Baztántrilogin, en gripande kriminalserie som utspelar sig i de baskiska Pyrenéerna. Serien har sålt i en miljon exemplar bara i Spanien (där den släpptes på spanska, katalanska och baskiska samtidigt) och översatts till trettio språk. Nadcon Films har köpt filmrättigheterna, och filmen baserad på den första boken släpps i mars 2017. Den osynlige väktaren utnämndes till årets bästa kriminalroman 2013 av spanska La Vanguardia och nominerades till CWA Dagger Award 2015. Precis som Stieg Larssons läsare reser till Gamla stan i Micke Blomkvists spår vallfärdar spanjorer och andra läsare till Baztándalen i Navarra, där antalet besökare ökat med 70 % tack vare Redondos böcker. Bucket List Books ger ut hela Baztántrilogin.

Översättning: Manni Kössler.

Via den här länken kan en se den spanska boktrailern. Och här finns bilder från filminspelningen som ger lite inblick i bokens miljö och stämning. I den här filmen presenterar författaren (på spanska) trakten där hennes böcker utspelar sig.

– Den här boken var jag sugen på att ge ut redan på mitt förra förlag. I stället blir den nu den första boken i en serie med översättningar, av samtida, främst kvinnliga, författare från platser runt om i världen som vi kanske inte känner till så väl i Sverige. Baskien är en av dem. Serien innehåller mycket kultur, historia och inslag av baskisk folktro. Jag längtar efter att åka dit och utforska kommissarie Amaia Salazars hembygd.

Dolores Redondo

Dolores Redondo föddes 1969 i San Sebastián i Baskien och är utbildad jurist. Sedan framgången med Baztántrilogin skriver hon på heltid. Hon bor och verkar i Ribera Navarra i norra Spanien. Hon debuterade 2013 med Den osynlige väktaren. Mer information finns på författarens webbplats och på hennes Facebooksida.