När djävulen kom till Bagarmossen

Posted on 2017/01/20 Under Release

Anita Santesson har arbetat som manusförfattare, filmare och gymnasielärare. Hennes första bok, ungdomsboken ”5768 visningar på Youtube”, som hon skrev tillsammans med Ralf Novak Rosengren, har vunnit flera priser. Nu släpper Bucket List Books Anita Santessons debutroman för vuxna, ”När djävulen kom till Bagarmossen”, en nutidssaga som förenar myter med samhällsengagemang.

”Jag är inte ensam om att upprepade gånger ha gett mitt privata nummer till en elev som inte har någonstans att ta vägen. Det finns mängder av hjältar i skolan. Människor som arbetar hårt för att sprida kunskapens ljus i en värld som blir allt mörkare. Folk kliar sig i huvudet och undrar varför det går åt pipan med den svenska skolan. Lärare slår knut på sig själva i sina försök att hjälpa elever, men hur ska de kunna arbeta med kunskap då skolan blivit en psykosocial inrättning?

Ett samhälle behöver stödja initiativ, kunskapstörst och vilja. Gör vi inte det sågar vi av grenen där vi sitter. Det gäller inte bara skolvärlden. Det gäller allt.

Alla dessa tankar snurrade i mitt huvud, och när sedan en stor rödbrun katt flyttade in på Byälvsvägen och höga klackar började klappra på loftgången, kastade sig berättelsen om gymnasielärarinnan som sluter ett förbund med djävulen över mig.”

Anita Santesson, Bagarmossen 2017-01-15

Anita Santesson har arbetat som manusförfattare, filmare och gymnasielärare. Hennes första bok, 5768 visningar på YouTube, som hon skrev tillsammans med Ralf Novak Rosengren, har vunnit flera priser, bland annat Sveriges Radios Barnens romanpris 2014. Anita Santesson driver även företaget Vargkatten produktion.

När djävulen kom till Bagarmossen är Anita Santessons debutroman för vuxna, en nutidssaga som förenar myter med samhällsengagemang. Boken växte fram ur ett behov att berätta om den verklighet hon mött under sina år som lärare. Berättelsen är en modern, feministisk version av Faust, en spänningsroman med inslag av magisk realism som roar och oroar.

Gymnasieläraren Ylva Svensson bor med sina tonårsdöttrar i ett av loftgångshusen i Bagarmossen. Hon arbetar på en friskola i innerstan. Dagligen kämpar hon för utsatta ungdomar i det allt hårdare samhällsklimatet. En dag flyttar djävulen in i lägenheten bredvid och erbjuder sin hjälp.

Vad ska man göra då ansvaret för den nya generationen bollas mellan hem, skola och samhälle? Då hotbilder kryper allt närmare och polisen lägger ner utredningarna? Då elever dör? Ska man sätta sig på rumpan och vara mindful? Eller ta saken i egna händer?

När djävulen kom till Bagarmossen rör sig från ytterstadens mikrokosmos via myternas symbolvärld till en plats som berör oss alla, skolan. I boken möts frågeställningar kring människans natur, den fria viljan och utsattheten som många växer upp med i dag. Bilden av ungdomars och kvinnors livsvillkor och bilden av skola, socialtjänst, sjukvård och polis är bitvis mörk. Men trots alla dessa allvarliga frågeställningar är boken både spännande, lättläst och fylld av humor.

Recensionsexemplar
Helén Enqvist Bucket List Books, tel. +46 76 174 07 74: helen@bucketlistbooks.se
Den tryckta boken finns tillgänglig redan nu, och boken kan även skickas som pdf.

Första recensionsdag: den 14 februari 2017

Mer info på webben
Förlagets sida om boken.
Vargkattens presentation av boken.
Läs ett smakprov.

Om 5768 visningar på Youtube
Anita Santesson och Ralf Novak Rosengrens ungdomsbok: 5768 visningar på Youtube. Boken fick Barnradions bokpris 2014 (då Barnens romanpris). Boken handlar om resandetjejen Rosita och gavs ut efter att den vunnit Podiums och Le Romane Nevimatas ungdomsromantävling ”Att vara ung rom i dag”.

Läs Minoritets intervju med författarna. Anita Santesson var även med i UR:s serie En bok, en författare. Recensioner av boken finns på Vargkattens webbplats.

För mer information, pressmaterial och intervjubokningar vänligen kontakta:
– Helén Enqvist, Bucket List Books, helen@bucketlistbooks.se 076 174 07 74
– Lars Farago, Vargkatten produktion, lars.farago@gmail.com 070 765 34 37