Eva Lindfors & Marie Öhgren

Eva Lindfors och Marie Öhgren är riktiga filmfantaster. Marie Öhgren var tidigare biografägare i Landskrona under många år och jobbar numera som filmdistributör i Malmö. Eva Lindfors har haft stor glädje av sina språkkunskaper som fransklärare och läromedelsförfattare. Båda är engagerade i filmstudiorörelsen och har suttit i styrelsen för Sveriges Förenade Filmstudios. Filmälskarens guide till Paris är författarnas första gemensamma bok.

Så här presenterade författarna sig i debutantporträttet i Svensk Bokhandels katalog Vårens böcker 2017:

”För några år sedan berättade Marie för mig att hon hade sett filmen Inception som till stor del utspelar sig i Paris. Hon hade särskilt lagt märke till att det fanns en så fantastiskt vacker bro i filmen. ”Jag vet vilken bro det är”, sa jag. ”Vi åker dit”, sa Marie.

Vi åkte till Paris, vi tog oss till Pont de Bir-Hakeim – för det var den bron det handlade om – och Marie tog en massa foton. Och det var där på bron som vi fick idén. Vi borde skriva en bok. Det är nog inte bara vi som tycker det är kul att se platser där filmer har spelats in. Och vi lär inte vara de enda filmnördarna i Sverige. Så vi fortsatte vår vandring genom Paris i jakt på platser där vi kunde återuppleva filmscener. Broar, parker, gator, kaféer, restauranger, torg, affärer. Vi behövde inte leta särskilt länge.

Det gällde nu att minnas alla filmer från Paris som vi sett och se om dem. Vi gjorde en lista. Nya och gamla. Spänning och romantik. Denna lista har sedan fyllts på med fler filmer. Paris är ju en populär inspelningsplats. Det har blivit många resor till den franska huvudstaden, Marie med sin kamera och jag med mitt anteckningsblock. Många parisare har svarat intresserat på våra frågor. Vänliga hovmästare har berättat om takmålningar, stolta teaterdirektörer har berättat om filmer inspelade just där. Vi har blivit visade runt på tjusiga hotell och inbjudna i biosalonger. Men mest har vi promenerat enligt en noga uppgjord plan. Amélies kärleksbekymmer i Montmartre, Cléos oroliga promenader i Montparnasse, Audreys skräckslagna flykt i Palais Royal. Allt har vi kollat.

Nu är vårt arbete med boken slutfört och vi har fått uppleva Paris på ett nytt och annorlunda sätt. Vi fortsätter att vara de filmfantaster vi faktiskt är. Marie var tidigare under många år biografägare i Landskrona och jobbar numera som filmdistributör i Malmö. Båda är vi engagerade i filmstudiorörelsen och har suttit i styrelsen för Sveriges Förenade Filmstudios. Själv har jag haft stor glädje av mina franskkunskaper. Att dessutom kunna kombinera en stor kärlek till Paris med en stor kärlek till film känns fantastiskt.

Vi är säkra på att vi kommer att upptäcka nya platser i Paris i alla de filmer vi ska se framöver. Och Pont de Bir-Hakeim, som vi två numera kallar ”Inceptionbron”, har visat sig vara den bro av alla parisiska broar som förekommer mest på film.”

Foto: Roger Lindqvist