Wiveka Wachtmeister

Konstnär

Wiveka Wachtmeister är konstnär, dagboksförfattare, resenär och lokalguide. Hon bor i Stockholm och Paris.

Sedan drygt tio år tillbaka skriver Wiveka Wachtmeister dagböcker. De innehåller teckningar, målningar, kollage av både bilder och maskinskriven text. Hon gör även broderier, marionetter, mosaik, ”action painting”, kartor och litterära korsetter. Då hon även jobbar som lokalguide i Paris brukar hon repetera inför varje stadsrundtur genom att rita en Pariskarta med de monument som ska ingå. De litterära korsetterna är brev som hon skriver med skrivmaskin på korsettdelar utklippta i tapetpapper och sedan skickar till en vän, som i sin tur får svara på en oskriven korsettdel, antingen för hand eller med skrivmaskin. Sedan syr hon ihop dem till en hel korsett.

 

”Ett tema sedan några år tillbaka är flytvästar och flygpersonal, som det broderi som visas på Vårsalongen. Jag gillar inte att flyga. Broderierna på säkerhetsföreskrifter och flygvärdinnor och passagerare gör jag under flygningar för att minska den stress jag känner när jag flyger. De väcker alltid intresse och sympatier, men framför allt är broderandet ett sätt att få något vettigt gjort under flygningen. Det verkar inspirera många att också börja brodera.

Jag har broderat flygplatser och Stade de France. Jag sydde en flytväst till min kompis Lous igelkott som hade ramlat ner i bassängen. Men eftersom ingen förstod att det var en flytväst till en igelkott broderade jag en text på den. Det var så det började. Jag arbetar även i andra material och andra tekniker: måleri, teckning, lera, mosaik och performance. Jag gör också litterära korsetter och ritar och målar kartor, för att positionera mig i världen. Och delvis veta var jag är.”

Text från Vårsalongen 2014 på Liljevalchs