Ylva Dahlman

Konstnär

”Ofta har mina bussresor till och från jobbet förgyllts av tanken på att medresenärerna är däggdjur i människokläder eller av möjligheten att damen längst fram plötsligt ska resa sig och förvandlas till en skimrande skalbagge. Det går blixtsnabbt och jag har på det viset fått mig många skratt. Lika överraskande kan det vara att få höra vad en ljusstake har att säga till en blyertspenna eller vad okända människor tänker på.

Bilderna i den här boken är liknande infall men utan omedelbara intryck i omgivningen. De startade som andningshål under en ansträngd arbetsperiod. I rasande fart flödade de fram ur grillpinnar och tusch under tidiga morgontimmar. I gryningsljuset överraskade de mig och jag hade roligt nästan jämt medan det pågick. Efter hand som de var färdiga lade jag bilderna åt sidan och högen bara växte. Jag undrade verkligen vad jag skulle ha dem till.

En morgon vaknade jag med en självklar insikt att jag skulle köpa en skrivmaskin. Bilderna krävde ord. Jag hade nu mer tid till mitt förfogande och min plan var att arbeta med texterna för sig, att skriva kladdar för hand och att, när de var tillräckligt bra, renskriva dem direkt på bilderna.

Orden levde sitt eget liv i skrivmaskinen, en liten Brother Delux 760tr från en second hand-butik, och jag behövde varken göra textutkast eller bearbetningar. Jag lyfte bara upp en bild i taget, tittade hastigt på den och satte in den i skrivmaskinen. De ord som skulle komplettera bilden kom i stort sett av sig själva, lika omedelbart som bilderna hade gjort. En del bilder förblev stumma och fick vila i en hög för sig. Så småningom vaknade också de till liv.

Arbetet flöt på. Bilder och texter samspelade på sina egna villkor. En dag var de så många att de behövde en större låda. När också den var full startade processen med att omvandla dem till böcker.

Jag har tecknat, målat och skrivit så länge jag kan minnas. Trots att bilderna har visats på utställningar har texterna, fram till nu, blivit kvar i anteckningsböcker och mappar. I grunden är jag arkitekt och har i decennier undervisat i konstnärliga metoder och kreativa processer på en av Sveriges arkitektutbildningar.”

Ylva Dahlman har tecknat, målat och skrivit så länge hon kan minnas. Trots att bilderna har visats på utställningar har texterna, fram till nu, blivit kvar i anteckningsböcker och mappar. I grunden är hon arkitekt och har i decennier undervisat i konstnärliga metoder och kreativa processer på en av Sveriges arkitektutbildningar. Avtryck 1: Bah! är hennes debut.

Foto: Elon Öhman