I februari 2013 höll Amanda Palmer sitt TED-föredrag ”The Art of Asking”. Föredraget, som har hittills över åtta miljoner visningar, lade grunden för boken med samma titel.

Amanda Palmer är framför allt känd som musiker och performanceartist, men den här gången har hon skrivit en bok. Det är en svårbeskriven bok – delvis självbiografi, delvis handbok i crowdfunding och i att hantera fans. Palmer berättar om sin karriär och resan från levande staty vid Harvard Square till rockstjärna, TED-talare och crowdfundingdrottning. Boken är lik henne som person: öppen, generös och lite galen. Alla har glädje av att läsa den, i synnerhet skapande människor. Men kanske kan den även komma till lite extra nytta för oss svenskar, som ofta har svårt att be om hjälp?

The Art of Asking, eller Hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp
Det här är berättelsen om hur musik- och performanceartisten Amanda Palmer kom över rädslan att be om hjälp och lyckades samla in 1,2 miljoner dollar i förköp till sin nya skiva. Med den uppriktighet och nakenhet som kännetecknar allt Amanda Palmer tar sig för, beskriver hon sin väg mot en helt annan syn på att ge och att ta emot. I konsten och i livet. Boken har ett eget soundtrack med de låtar som finns med i boken (se längst ner på sidan). Den innehåller dessutom ett tiotal svartvita foton av författaren i olika sammanhang.

”Amanda Palmer visar lustfyllt en generation hur de kan förändra sina liv.”
/Caitlin Moran

”En bok som borde läsas av varenda person som pysslar med musik, teater, text eller konst i valfri form. Den kommer sannolikt att förändra sättet du ser på relationen mellan artist och publik, kulturpolitik, sociala medier och gemenskap. Möjligen även världen.” /Johan Zillén, Bokboxen

”I en musikindustri där det saknas egensinniga tänkare har Amanda Palmer en given plats.” /The Guardian

– Jag fick boken i julklapp när den precis hade kommit ut i USA 2014. Jag läste den, blev helt begeistrad och skaffade rättigheterna, berättar Helén Enqvist. Det är en svårbeskriven bok, hälften självbiografi, hälften handbok i crowdfunding och i att hantera fans. Alla har glädje av att läsa den, inte minst vi svenskar, som ofta har svårt att be om hjälp.