Serge GainsbourgDär jag ligger på en sjukbädd i min egen skit, omsvärmad av dyngflugor, kommer bilder ur mitt liv för mig, ibland skarpa, oftare suddiga, out of focus som fotograferna säger, vissa överexponerade, andra snarare för mörka, som lagda sida vid sida skulle utgöra en både grotesk och vedervärdig film, eftersom ljudspåret som löper parallellt med filmremsan endast skulle bestå av tarmgasexplosioner.

Så inleds denna magstarka berättelse som publicerades i Frankrike redan 1980 och nu för första gången ges ut på svenska i översättning av Jenny Högström. Boken ingår i förlagets klassikerserie Simone & Co och produceras i samma fina utgåva som Simone de Beauvoirs Misstag i Moskva (2015).

Den 2 mars 2016 är det tjugofem år sedan den franske sångaren och kompositören Serge Gainsbourg (1928–1991) gick bort. Samma dag ger Bucket List Books ut hans enda roman i svensk översättning: berättelsen om den ensamme, genialiske konstnären Jevgenij Sokolov. Vad är hemligheten bakom hans geni och vibrerande penseldrag? Med gott humör och dråpliga metaforer berättar Gainsbourg om ett synnerligen absurt levnadsöde, en tragisk historia som i själva verket är en allegori. Och garanterat under bältet.

Den här boken har jag velat ge ut ända sedan jag läste den i början av 90-talet. Jag till och med översatte en del av den för femton år sedan och föreslog den för andra förlag. Nu när jag själv bestämmer är det äntligen dags att ge ut den i svensk översättning.
/Helén Enqvist, Bucket List Books

Serge Gainsbourg

Foto från Rue de Verneuil i 7:e arrondissementet i Paris där Gainsbourgs bodde.
Foto: Helén Enqvist