Varje kapitel i Metronom handlar om ett århundrade och är namngivet efter en tunnelbanestation Metrostation. Metrostationens namn och placering i geografin ger ledtrådar till vad som hänt där, det århundrade som kapitlet handlar om. I Metronom låter Lorànt Deutsch metrokartan blottlägga Paris ryggrad, och följa hur staden utvecklats från att ha varit en liten ö i floden Seine till att bli den världsstad vi känner i dag. Från Île de la Cité till La Défense fungerar metron som en tidsmaskin när Lorànt Deutsch berättar om galler och romare, kungar och drottningar, galenskap och hjältemod, om krig och fred, och tar oss till platser runt om Paris som ingen trodde fanns, som genom sin blotta existens vittnar om händelseförlopp som får tanken att svindla.

Det går att använda Metronom som en slags guidebok, men i mycket högre grad är det en historiebok. Då menar vi den sortens historia som bara den mest inspirerade berättare klarar av. Det märks att Lorànt Deutsch är skådespelare i grunden, och förstår sig på hur man skapar drama.

Metronom har blivit något av ett fenomen i Frankrike, med såväl en illustrerad utgåva av boken samt ett tv-program.

 

”Lorànt Deutsch har en skarp blick för de små detaljerna när han rör sig genom Metron på jakt efter ledtrådarna han kan hänga upp historien på, både vad gäller beskrivningar av hur staden ser ut i dag och de människor han möter längs vägen.”
Smålandsposten

 

Lorànt Deutsch

Lorànt Deutsch, född 1975, är en fransk skådespelare bosatt i Paris. Hans passion för historia resulterade i Metronom, som sålts i över en miljon exemplar och översatts till ett flertal språk. Metronom har vuxit till något av ett fenomen i Frankrike och har bland annat genererat en tv-serie. För Metronom har Lorànt Deutsch blivit tilldelad Médaille de vermeil, ett hederspris som delas ut av Paris borgmästare.

Översättning från franska: Alexandra Dumas

paris1900