Misstag-i-Moskva-omslag-framsida
”Hon lyfte blicken från sin bok. Så urbota tråkiga alla dessa klagovisor om bristande kommunikation var! Om man verkligen vill kommunicera, lyckas man något så när. Inte med alla, men med två tre personer.”

Kortromanen Misstag i Moskva skrevs 1966-67 men publicerades först 1992 i tidskriften Roman 20-50. Det är berättelsen om ett gift par som beger sig till Moskva för att besöka makens dotter från ett tidigare äktenskap och där upplever en kris i sin relation. Simone de Beauvoir hämtar inspiration från de återkommande resor som hon och Jean-Paul Sartre gjorde till Sovjetunionen mellan 1962 och 1966 på inbjudan av sovjetiska författarförbundet. Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna. Misstag i Moskva har aldrig tidigare publicerats i svensk översättning.

Boken är den första i en ny serie klassiker från Bucket List Books – Simone & Co. Serien kommer främst att bestå av berättelser skrivna av kvinnliga franskspråkiga författare, men ingen regel utan undantag. Både män och böcker från andra språkområden kan komma ifråga. Berättelserna kommer att kläs i inbunden dräkt med trådbindning och läsband. Formatet blir något mindre än förlagets mjukband.

– Jag väljer böcker eller författare som har betytt mycket för mig och som jag bär med mig i livet, böcker som kanske inte är tillgängliga längre eller som aldrig översatts till svenska, säger Helén Enqvist, förläggare på Bucket List Books. I en tid då böcker har blivit en konsumtionsvara som alla andra, med kort livscykel, vill jag ge ut böcker som varar, vackra böcker som en vill röra vid och spara på.