wivekaw_broderi_01

En bok om rädslan för att flyga och om viljan att resa. En bok om konsten som metod för att använda det som skrämmer dig för att nå dit du vill. En bok om platserna Stockholm, Paris, New York, Söderhavet och resorna mellan dessa platser. En bok om kartans olika användningsområden. En bok med valda delar ur konstnärens dagböcker.

Du kan köpa boken i vår onlinebutik. Där finns också konsttryck med motiv ur boken.

 

Om konsten att flyga – Säkerhetsinstruktioner

Wiveka Wachtmeister har alltid varit flygrädd, men det har inte hindrat henne från att resa, snarare tvärtom. Hon har rest jorden runt och återkommer regelbundet till vissa platser i världen som hon tycker extra mycket om; Stockholm, Paris, New York och öarna i Söderhavet.

Wiveka har tagit itu med sin flygrädsla genom att just resa, ett antal besök i cockpit under långflygningar och genom konsten. Hon har tvingats se flygrädslan i vitögat och bearbetat den i konsten och därmed använt konsten som ett slags terapi. Hennes teckningar och målningar innehåller ofta flygvärdinnor – gärna med flytväst – flygplan, flygplatser, räddningsinstruktioner och allmänna råd vid flygning. Den här typen av bilder förekommer främst i Wivekas dagböcker, halvstora böcker som hon använder som kalendrar och där hon berättar sin vardag. Sidorna består ofta av collage med både maskinskriven text och tidningsurklipp, blandat med teckningar och målningar. Kartor är ett annat återkommande element i Wivekas dagböcker. Hon arbetar även som lokalguide och transferguide i Paris, och brukar göra kartor för att repetera kommande turer.

Genom åren har Wiveka samlat på sig ett åttiotal dagböcker i olika form och med varierande innehåll. Med Om konsten att flyga – Säkerhetsinstruktioner samlar vi godbitar ur hennes produktion på temat flygrädsla och resor. Vi gör en jordenruntresa med nedslag på hennes favoritplatser på jorden: Stockholm, Paris, New York och öarna i Söderhavet.

 

Wiveka Wachtmeister

Wiveka Wachtmeister är konstnär, dagboksförfattare, resenär och lokalguide. Hon bor i Stockholm och Paris.

desktop