När sista dörren stängts

”Momo svängde runt hörnet och såg mannen försvinna in genom en grönmålad port. Han kände hjärtat slå allt snabbare, bröstkorgen vibrerade på honom och han tänkte att när den där dörren slår igen bakom mig – då är det för alltid.”

Nedjma bor med sina två tonårsbarn Momo och Fathia på ett litet och dåligt underhållet hotellrum i ett av Paris bortglömda kvarter. Livet är hårt men Nedjma när ändå förhoppningen att allting en dag ska kunna bli annorlunda för hennes barn. Ända tills det allra värsta inträffar – och hon tar steget över den osynliga gränsen, över till den värld där det inte längre finns något hopp.

”Det kan alltid bli ännu värre än vad det redan är.”

En svart och realistisk roman om vad utsatthet, desperation och utanförskap kan leda till, hos var och en av oss. Historien utspelar sig i ett av Paris mest invandrartäta kvarter, Château-Rouge, men den kunde lika gärna utspela sig i Stockholm, Göteborg eller Malmö.

Med När sista dörren stängts gör Torun Börtz sin debut som romanförfattare. Hon har tidigare skrivit den uppmärksammade reportageboken Betongen brinner – om de franska förortsupploppen 2005 – som sålde i 2 000 exemplar. Här fortsätter hon att utforska den mörkare sidan av Frankrike, långt från de inbjudande pittoreska vingårdarna och boulevarderna, denna gång i en genre som kan beskrivas som ”noir-realism”; verkligheten sedd genom ett mörkt filter, där natten är lite längre och kontrasterna lite starkare.

Torun Börtz, född 1967 i Malmö, är journalist och författare. Läs mer om författaren här.