Bucket List Books ger ut konstbok om flygrädsla

Posted on 2015/11/20 Under Release

Om-konsten-att-flyga-lågupplöst-omslag-framsida

Bucket List Books inleder sin konstbokssatsning med ”Om konsten att flyga – säkerhetsinstruktioner” av Wiveka Wachtmeister, en konstbok om flygrädsla.

Om konsten att flyga – säkerhetsinstruktioner
”Jag är livrädd att flyga. Men jag vill ta mig runt i världen och tåg fungerar inte alltid. Så det gäller att bemästra paniken på något sätt. Somliga dricker alkohol, andra äter piller. Jag tecknar och broderar.”

En bok om rädslan att flyga och viljan att resa. En bok om konsten som metod mot det som skrämmer dig. Wiveka Wachtmeister har alltid varit rädd för att flyga, men det har inte hindrat henne från att resa, snarare tvärtom. Hon har tagit itu med sin flygrädsla genom att just resa, och genom konsten. Hon har stirrat flygrädslan i vitögat, bearbetat den i sitt skapande och därmed använt konsten som ett slags terapi. I boken berättar hon med teckningar och broderier om sitt sätt att flyga. De föreställer ofta flygvärdinnor och passagerare – med eller utan flytväst – flygplan, flygplatser, säkerhetsinstruktioner och förmedlar allmänna råd vid flygning.

Boken innehåller ett urval av Wiveka Wachtmeisters bilder och texter om flygrädsla och resor – främst mellan Stockholm, Paris, New York och Söderhavet. Wiveka har även bjudit in andra, mer eller mindre flygrädda skribenter att medverka med specialskrivna texter, som den franska författaren Claire Castillon, den polynesiska företagaren Béatrice Fine, skådespelaren och regissören Ivan Mathias Petersson, och den amerikanska författaren Lynne Tillman.

Boken är den första i en ny serie konstböcker av hög kvalitet men med högst varierande innehåll och utförande. Den här boken omfattar 144 sidor i formatet 200 x 260 mm, tryckt helt i fyrfärg på FSC-märkt, fint papper. Den är inbunden (hårdpärm) med rund rygg, trådbindning, kapitälband samt för- och eftersättsblad. Omslagets framsida blir blindpräglad, det vill säga med en relief som både syns och ”känns”. Formgivningen står Anna-Karin Sundin för.

– Det här är ett hjärteprojekt som fanns med när jag startade förlaget. Vi gick klädda i flygvärdinneuniformer och hade flygstolar i montern på bokmässan redan förra året, och nu kommer boken äntligen ut, säger Helén Enqvist, förläggare på Bucket List Books. Vi tror att boken både kan roa och hjälpa läsarna, oavsett om de är flygrädda eller inte.

Wiveka Wachtmeister bor i Stockholm och Paris och är konstnär, dagboksförfattare, resenär och lokalguide. Hon arbetar med material och tekniker som måleri, teckning, lera, mosaik och action painting. Hon gör också litterära korsetter och ritar och målar kartor, för att positionera sig i världen. Och delvis veta var hon är. Om konsten att flyga är hennes debut.

Utgivningsdatum: den 24 december 2015.