Serge Gainsbourgs enda roman släpps på svenska 25 år efter hans död

Posted on 2016/02/23 Under Release

 

Serge Gainsbourg by Claude Truong-Ngoc 1981

Bucket List Books rivstartar året med en väderspänd historia om konstnären Jevgenij Sokolov skriven av den franska sångaren och kompositören Serge Gainsbourg. ”Jevgenij Sokolov” – Gainsbourgs enda skönlitterära verk – utkommer på 25-årsdagen av hans död.

Jevgenij Sokolov
Den 2 mars 2016 är det tjugofem år sedan den franske sångaren och kompositören Serge Gainsbourg (1928–1991) gick bort. Samma dag ger Bucket List Books ut hans enda roman i svensk översättning: Jevgenij Sokolov, berättelsen om den ensamme, genialiske konstnären Jevgenij Sokolov. Vad är hemligheten bakom hans geni och vibrerande penseldrag? Med gott humör och dråpliga metaforer berättar Gainsbourg om ett synnerligen absurt levnadsöde, en tragisk historia som i själva verket är en allegori. Och garanterat under bältet.

Där jag ligger på en sjukbädd i min egen skit, omsvärmad av dyngflugor, kommer bilder ur mitt liv för mig, ibland skarpa, oftare suddiga, out of focus som fotograferna säger, vissa överexponerade, andra snarare för mörka, som lagda sida vid sida skulle utgöra en både grotesk och vedervärdig film, eftersom ljudspåret som löper parallellt med filmremsan endast skulle bestå av tarmgasexplosioner.

Så inleds denna magstarka berättelse som publicerades i Frankrike redan 1980 och nu för första gången ges ut på svenska i översättning av Jenny Högström. Boken ingår i förlagets klassikerserie Simone & Co och produceras i samma fina utgåva som Simone de Beauvoirs Misstag i Moskva (2015).

– Den här boken har jag velat ge ut ända sedan jag läste den i början av 90-talet, säger Helén Enqvist, förläggare på Bucket List Books. Jag till och med översatte en del av den för femton år sedan och föreslog den för andra förlag. Nu när jag själv bestämmer är det äntligen dags att ge ut den i svensk översättning.

Utgivnings- och recensionsdatum: den 2 mars 2016.

Information och pressmaterial
Boken kommer från tryckeriet den 25/2, men inlagan finns redan för läsning som pdf. För vidare information, pressmaterial och recensionsexemplar, vänligen kontakta Helén Enqvist på Bucket List Books, 076-174 07 74, helen@bucketlistbooks.se.