JAG_Omslag.indd

 

 

 

”Kriget har fått mig att förstå en sak. Jag måste skriva en dagbok. Vi måste spara allt som går att spara från händelserna omkring oss. Allt vi ser måste skrivas ner, annars kommer ingen att tro på det.”

 

 

 

 

 

Året är 1941 och nazisterna tågar in i Litauens huvudstad Vilnius. Den fjortonårige Jitschok ser sitt liv slås i spillror när hans familj tvingas in i de nya ghetton som inrättas. Andra familjer försvinner spårlöst. Inspirerad av poeten Abraham Sutzkever börjar han skriva dagbok för att dokumentera allt som händer i hans stad. Så att ingen någonsin ska glömma.

Jag värmer te med dina brev utspelar sig under den tyska ockupationen i Vilnius, där Jitschok Rudasjevskij dog i judeghettot 1943, bara femton år gammal. Texten är löst baserad på hans dagbok, som upphittades i lägerspillrorna. Boken innehåller även delar av Abraham Sutzkevers vittnesmål under Nürnbergrättegångarna 1946. Under den tyska ockupationen 1941-44 förintades 165 000 judar i Litauen, det vill säga ungefär sjuttiofem procent av den judiska befolkningen.

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist (f. 1973) är uppväxt och bosatt i Skåne. Han har skrivit fem romaner sedan den kritikerhyllade debuten 2005 med dokumentärromanen Hej då, allihopa. Han har bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris. Till vardags är han copywriter och anlitas dessutom flitigt som redaktör, lektör och litteraturkritiker. Hösten 2014 utkom hans senaste bok, Håll inte tillbaka kärleken, William Holden.

Tidigare titlar

Hej då, allihopa (Forum, 2005)
Två hus vid slutet av en väg (Forum, 2006)
Tusen ord för allt (Brombergs, 2009)
De flyende skyldiga (Arnold, 2011)
Låglandet (e-novell, Hoi, 2013)
Fyrvaktaren (e-novell, Hoi, 2013)
Håll inte tillbaka kärleken, William Holden (Bucket List Books, 2014)